Η αξιολόγηση του οικονομικού αντίκτυπου του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών 2009 - Μαργαρίτη, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2010)
Ο 27ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών 2009, διοργανώθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2009, από τον ΣΕΓΑΣ και την Οργανωτική Επιτροπή. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να εξετάσει τον Οικονομικό Αντίκτυπο που πιθανόν δημιουργήθηκε λόγω του γεγονότος στην πόλη. Ο Οικονομικός Αντίκτυπος ορίζεται ως η καθαρή αλλαγή στην τοπική οικονομία που μπορεί να αποδοθεί άμεσα στην διοργάνωση του συγκεκριμένου γεγονότος Turco και Kelsey (1992) και ο οποίος περιλαμβάνει τον υπολογισμό των πρόσθετων δαπανών από εξωτερικές πηγές, που παράγονται στην τοπική οικονομία ως αποτέλεσμα του γεγονότος. Με βάση την πρωτογενή έρευνα, που χρησιμοποιεί η μεθοδολογία του LIRC (2002), συμπληρώθηκαν 798 ερωτηματολόγια σε τρεις διαδοχικές ημέρες (την ημέρα διεξαγωγής του γεγονότος και δύο ημέρες πριν από αυτό στην έκθεση ATHENS CLASSIC MARATHON) από διαφορετικούς τύπους επισκεπτών: δρομείς, αποστολές αθλητών, θεατές, ΜΜΕ, χορηγοί, αποστολές συνέδρων και εθελοντές. Ο οργανωτικός προϋπολογισμός χρηματοδοτείται από κυβερνητικές επιδοτήσεις, χορηγίες και συμμετοχές αθλητών. Το μέρος των οργανωτικών δαπανών που προέρχεται από εξωτερικές πηγές και εισέρχεται στην τοπική οικονομία προστίθεται στον οικονομικό αντίκτυπο. Στην συγκεκριμένη λοιπόν μελέτη, υπολογίζονται αν από το ποσό των 200.000€ τα οποία εισέρρευσαν στην πόλη μέσω των συμμετοχών των μη ντόπιων δρομέων, αφαιρέσεις το ποσό των 90.000€, το οποίο διέφυγε από την πόλη μέσω των χρηματικών επάθλων των δρομέων του Εξωτερικού και των εξόδων πρόσκλησης και φιλοξενίας αθλητών υψηλού επιπέδου. Συνεπώς, οι Οργανωτικές Δαπάνες από εξωτερικές πηγές, ανέρχονται στα 110.000€. Χωρίς να υπολογίσουμε τα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας πολλαπλασιαστή, καθώς, σύμφωνα με ερευνητές όπως ο Hunter (1988), ο Matheson (2004), η Kasimati (2003) και οι Gratton, Shibli και Coleman, (2006), υποστηρίζουν ότι ο Πολλαπλασιαστής είναι μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη μονάδα μέτρησης, η συνολική οικονομική συμβολή, ήταν 3.176.448,83€. Αυτό το ποσό ουσιαστικά αποτελεί τον Άμεσο Οικονομικό Αντίκτυπο του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών 2009 στον οποίο και επιλέγεται μεθοδολογικώς να σταματήσει η έρευνα, διότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η αξιοπιστία των πρωτογενών αποτελεσμάτων της έρευνας.
The economic impact of the 2009 Athens Classic Marathon
Keywords: Αθλητικές εκδηλώσεις -- Οικονομικές απόψεις; Οργανωτική δαπάνη; Πολλαπλασιαστής; Εμπορική στέγη; Μη εμπορική στέγη; Κλασικός μαραθώνιος Αθήνας