Τo Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα CIVITAS SUMP PLUS: Μελέτη περίπτωσης Δήμος Πλατανιά - Δερμιτζάκη, Αντιγόνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα αποτελεί η βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία επιδιώκεται με κάθε μέσο υπό την προϋπόθεση ότι δε θα αποτελέσει απειλή για το μέλλον και την ευημερία των μελλοντικών γενεών. Τούτο εν ολίγοις συνεπάγεται με ανάπτυξη, η οποία θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με δράσεις και πρωτοβουλίες με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Το όραμα για τη μετάβαση σε υγιείς, ζωντανές και βιώσιμες πόλεις μηδενικών εκπομπών άνθρακα θα υλοποιηθεί με τη χάραξη της κατάλληλης πολιτικής και την αγαστή συνεργασία πολιτών και άμεσα ενδιαφερομένων. Βασικό ρόλο στην υλοποίηση αυτού του οράματος έχει ο τομέας των μεταφορών, η λειτουργία του οποίου απαιτείται να επαναπροσδιοριστεί ώστε να υπάρξει μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αφενός και αφετέρου μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης με παράλληλη διασφάλιση της προσβασιμότητας και της ασφάλειας και την προστασία, καθώς και την αποτελεσματική κυκλοφορία αγαθών και προσώπων. Τα τελευταία χρόνια η στροφή προς τη βιώσιμη κινητικότητα έχει ενταθεί, με τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) να είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη αυτή. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής έχουν σχεδιαστεί προγράμματα τα οποία συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία. Μία τέτοια ευρωπαϊκή δράση είναι το “CIVITAS Sump-Plus: Sustainable Urban Mobility Planning: Planning Pathways and links to Urban Systems” μέρος της οικογένειας CIVITAS που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας (Research and Innovation Action (RIA)) του HORIZON 2020 και ακολουθεί τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές άνθρακα (CO2) έως το 2050. Το CIVITAS SUMP PLUS, ένα έργο διάρκειας 42 μηνών που χρηματοδοτείται στα πλαίσια του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της πόλης της Αμβέρσας, επιδιώκει να υποστηρίξει πόλεις διαφόρων μεγεθών και σε διάφορα στάδια ανάπτυξης για να καλύψουν τα κενά και να γίνουν προσβάσιμα, πράσινα και κατοικήσιμα μέρη όπου οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες και να μετακινηθούν από το σημείο Α στο σημείο Β. Μέσα σε αυτήν την προσπάθεια, το έργο δημιούργησε νέες προσεγγίσεις και εργαλεία και τα εισήγαγε σε εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού σε έξι πόλεις - Αμβέρσα (Βέλγιο), AlbaIulia (Ρουμανία), Greater Μάντσεστερ (Ηνωμένο Βασίλειο), Κλαϊπέντα (Λιθουανία), Λούκα (Ιταλία) και Πλατανιάς (Ελλάδα). Ο Δήμος Πλατανιά συμμετέχει στο SUMP PLUS ως περιοχή πρότυπης μεθοδολογίας για την ανάπτυξη των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) σε μικρούς Δήμους. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες απαιτήσεις της κινητικότητας λόγω της υπερσυγκέντρωσης του πληθυσμού στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου. Στο πλαίσιο της συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ο δήμος αποκτά πρόσβαση στην απαραίτητη τεχνογνωσία και καθοδήγηση για την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων προτεραιότητας των οποίων βασική επιδίωξη την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Τα μέτρα αυτά σχετίζονται με τις δημόσιες συγκοινωνίες, με την παροχή της απαραίτητης ασφάλειας και προστασίας, με την προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, την ηλεκτροκίνηση, τις βιώσιμες εμπορευματικές μεταφορές, με την εφαρμογή έξυπνων συστημάτων παρακολούθησης και διαχείρισης παρέχοντας με τον τρόπο αυτό ασφαλείς, ελκυστικούς και προσβάσιμους δημόσιους χώρους για όλους. Η ευρωπαϊκή δράση του SUMP PLUS προωθώντας την έρευνα και την καινοτομία έχει ως στόχο να θέσει την κινητικότητα εκεί που ανήκει. στην καρδιά του βιώσιμου αστικού μετασχηματισμού.
CIVITAS SUMP-PLUS case study: Municipality of Platanias
Αρ. Εισ.: 72 cd
Keywords: Βιώσιμη ανάπτυξη; Οικονομική ανάπτυξη; Αστική ανάπτυξη; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα -- Δήμος Πλατανιά; Μεταφορές; Βιώσιμη κινητικότητα; Βιώσιμη ανάπτυξη; Σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας (ΣΒΑΚ); Transport; Civitas sump plus; Sustainable mobility; Sustainable development; Sustainable urban mobility plans (SUMP)