Οι πολιτικές ισότητας των φύλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μελέτη περίπτωσης: Δήμος Χαλανδρίου - Αρναούτη, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Το αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της εφαρμογής των πολιτικών ισότητας των φύλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα πρόκειται για μελέτη περίπτωσης που εστιάζει στο Δήμο Χαλανδρίου. Εξετάζεται η περίοδος μετά την ισχύ του νόμου για την ουσιαστική ισότητα των φύλων (Ν.4604/2019). Σκοπός είναι η καταγραφή της συνεισφοράς του Δήμου Χαλανδρίου στις πολιτικές ισότητας των φύλων, ο εντοπισμός εμποδίων και ευκαιριών. Μέσα από την παρούσα μελέτη αναδεικνύεται η εναρμόνιση του Δήμου Χαλανδρίου με την κείμενη νομοθεσία και ο σημαντικός του ρόλος στη μείωση των ανισοτήτων και στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Υλοποιεί πολλές δράσεις και προγράμματα για την ισότητα των φύλων και την έμφυλη βία, αξιοποιώντας εθνικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Παράλληλα έχει αναπτύξει ένα ευρύ πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών, ικανών να αντιπαλεύσουν τις επιπτώσεις των ανισοτήτων. Εντούτοις σήμερα δεν έχει οριστεί η νέα ΔΕΠΙΣ μετά τις πρόσφατες εκλογές και δεν έχει εκπονηθεί το Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων. Πρόκειται για παράγοντες που θα βελτιώσουν το παραγόμενο έργο, συντονίζοντας τις δράσεις και αναπτύσσοντας στρατηγικές με μετρήσιμους στόχους.
Gender equality policies in Local Government. Case study: Halandri Municipality
Keywords: Φύλο, ρόλος του; Γυναίκες--Δικαιώματα; Ισότητα; Φεμινισμός; Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Πολιτικές ισότητας; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Δήμος Χαλανδρίου; Ισότητα των Φύλων; Διακρίσεις; Γυναίκες; Δημοτική Επιτροπή Ισότητας; Έμφυλη βία; Συμβουλευτικό Κέντρο