Φοροδιαφυγή και οικονομικό έγκλημα. - Δήμου, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Το φαινόμενο της φοροδιαφυγής αποτελεί οικονομικό έγκλημα και συναντάται ολοένα και περισσότερο στις μέρες μας. Περισσότεροι πολίτες επιλέγουν να μην συμμορφώνονται με την φορολογική νομοθεσία τόσο στον Ελληνικό χώρο όσο και στον Ευρωπαϊκό κι επιλέγουν να φοροδιαφύγουν . Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι που ένας πολίτης αρνείται να πληρώσει τους φόρους που του αναλογούν. Στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. έχουν γίνει προσπάθειες φορολογικής συμμόρφωσης από την εκάστοτε κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να μειωθεί το ποσοστό της απώλειας των κρατικών εσόδων από το φαινόμενο της φοροδιαφυγής. Πρωταρχικό μέλημα και σκοπός εκπόνησης της συγκεκριμένης εργασίας είναι να εξεταστούν τα αίτια που οδηγούν τον πολίτη στην φοροδιαφυγή σε Ελλάδα και Ε.Ε. , καθώς και να επισημανθούν οι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού. Με την βοήθεια της βιβλιογραφικής επισκόπησης προσπάθησαν να συλλεχθούν οι απαραίτητες πληροφορίες από επικυρωμένες επιστημονικές πηγές. Αφού αναλυθεί το εννοιολογικό πλαίσιο της φορολογίας και του οικονομικού εγκλήματος γενικά, η εργασία εστιάζει στον βασικό της σκοπό.
Τax evasion and financial crime.
Μ.Δ.Ε. 14
Keywords: Φορολογία -- Δικαιο και νομοθεσία -- Ευρωπαϊκή ένωση; Φορολογία -- Δικαιο και νομοθεσία -- Ελλάδα; Φόρος εισοδήματος; Φοροδιαφυγή -- Ελλάδα; Φοροδιαφυγή -- Ευρωπαϊκή Ένωση; Οικονομικό έγκλημα; Φοροδιαφυγή; Οικονομικό έγκλημα; Tax evasion; Financial crime