H άνοδος και η πτώση των Φαναριωτών (1715-1830): Αφετηρίες, πρωταγωνιστές και προσδοκίες - Κιναλή, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Οι Φαναριώτες, μορφωμένοι και γλωσσομαθείς, εξυπηρέτησαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αναλάμβαναν τρία αξιώματα. Πιο αναλυτικά, αυτό του Μ. Διερμηνέα της Πύλης, του «Δραγουμάνου του Στόλου» και τη θέση του ηγεμόνα είτε στην Βλαχία είτε στην Μολδαβία. Η τελευταία υπήρξε η θέση, η οποία επιβεβαίωνε την ισχύ των Φαναριωτών στον οθωμανικό κρατικό μηχανισμό. Ορισμένοι Φαναριώτες έλαβαν μέρος και στην ελληνική Επανάσταση και, αργότερα, έλαβαν αξιώματα στην εποχή του Καποδίστρια. Ο Τύπος και οι λόγιοι ήταν αρνητικοί απέναντί τους, και στις δύο περιόδους. Ωστόσο, παρά τις αρνητικές κρίσεις και τις υπηρεσίες τους στην Πύλη, οι Φαναριώτες υπήρξαν ένα ζωντανό κύτταρο του νέου ελληνισμού.
Keywords: Φαναριώτες; Φαναριώτες -- Ιστορία -- 18ος αιώνας; Φαναριώτες -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Φαναριώτες -- Τουρκία -- Ιστορία; Φαναριώτες -- Ρουμανία -- Ιστορία; Φαναριώτες -- Ελλάδα -- Ιστορία; Eλλάδα -- Ιστορία -- 18ος αιώνας; Eλλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Φανάρι; Φαναριώτες; Πατριαρχείο; Ηγεμόνες; Δραγουμάνος; Μ. Διερμηνέας; Μολδοβλαχία; Καπουκεχαγιάς; Βογιάρος; Οσποδάρος; Κανουναμές; Τελετή Ανάρρησης; Phanar; Phanariotes; Patriarchate; Rulers; Dragoman; Grand Interpreter; Moldo-wallachia; Capu-kehaya (Kapukehagias); Boyar; Hospodar; Kanunames; Accession ceremony