Η διαδικασία αξιολόγησης ενός αιτήματος για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020 - Κριτσιμάς, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Με την παρούσα διπλωματική εργασία θα παρουσιάσουμε και θα αναλύσουμε την διαδικασία αξιολόγησης ενός αιτήματος χρηματοδότησης που υποβάλει ένας δυνητικός δικαιούχος στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης. Ξεκινώντας με μια μικρή ιστορική αναδρομή θα εξηγήσουμε τον τρόπο που λειτουργούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, θα παρουσιάσουμε συνοπτικά τα Εθνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και θα περιγράψουμε το νομοθετικό πλαίσιο που συνοδεύει ένα τέτοιο ταμείο. Στην συνέχεια θα δούμε, πως λαμβάνει χρηματοδότηση μια δράση, περιγράφοντας και αναλύοντας την διαδικασία από την έκδοση της πρόσκλησης και την υποβολή της πρότασης ως την διαδικασία αξιολόγησης της. Τέλος θα αναδείξουμε τις βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν μια αξιολόγηση, τα βασικά κριτήρια που θα πρέπει να πρέπει να περιλαμβάνει μια αξιολόγηση καθώς και χρήσιμες και πρακτικές οδηγίες για μια επιτυχημένη συγγραφή πρότασης. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου που λειτουργεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο της Ε.Ε., να αναδείξουμε τα σημαντικότερα στοιχεία της διαδικασίας αξιολόγησης, να δώσουμε πρακτικές οδηγίες και κατευθύνσεις και μέσω όλων αυτών, να βοηθήσουμε έναν δυνητικό δικαιούχο στο να καταφέρει να συγγράψει μια επιτυχημένη πρόταση για χρηματοδότηση.
The evaluation procedure for a project proposal under the scope of Asylum Migration and Integration Fund (AMIF) 2014-2020
Keywords: Μετανάστευση; Άσυλο; Μεταναστευτική πολιτική; Αξιολόγηση; Χρηματοδότηση; Ταμείο ασύλου; ΤΑΜΕ; Δράσεις