Ανάλυση συναισθήματος σε ελληνικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες σχετικά με το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών - Βαγγελάτου, Αλεξάνδρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας εφαρμόστηκε η μέθοδος ανάλυσης συναισθήματος με χρήση λεξικού για τη μελέτη δεδομένων που προέκυψαν από ελληνικές ειδησεογραφικές σελίδες και με κύριο θέμα ενδιαφέροντος τη «Συμφωνία των Πρεσπών». Σκοπός ήταν ο εντοπισμός των τάσεων της επικαιρότητας, σε χρονικό διάστημα συγκεκριμένο, ως προς το εν λόγω θέμα. Για την επιτυχή διεξαγωγή της ανάλυσης και με τη χρήση του συστήματος αναλύσεων ΚΝΙΜΕ, δημιουργήθηκε αρχικά η προς επεξεργασία βάση δεδομένων, που περιλάμβανε κείμενα επικεντρωμένα στο υπό εξέταση θέμα. Στη συνέχεια, ακολούθησε η δημιουργία εξειδικευμένου λεξικού συναισθήματος για την παρούσα ανάλυση και τέλος, δημιουργήθηκε το ολοκληρωμένο μοντέλο επεξεργασίας των δεδομένων και παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα που προέκυψαν. Συμπληρωματικά και για την καλύτερη κατανόηση της συνολικής διαδικασίας, παρουσιάζονται σημαντικά στοιχεία και ορισμοί της ανάλυσης συναισθήματος, καθώς και η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε σε κάθε στάδιο, ενώ κάθε στάδιο αναλύεται εις βάθος. Από τα τελικά αποτελέσματα της μεθόδου, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η τάση της ειδησεογραφικής επικαιρότητας, κατά το χρονικό διάστημα που επιλέχθηκε για τη διεξαγωγή της ανάλυσης, ήταν ουδέτερη ως προς το ζήτημα της «Συμφωνίας των Πρεσπών».
Sentiment analysis in Greek news sites regarding the Prespa Agreement
Keywords: Μακεδονικό ζήτημα; Μέσα μαζικής ενημέρωσης; Εξόρυξη δεδομένων; Ανάλυση συναισθήματος; Λεξικό συναισθήματος; Συμφωνία των Πρεσπών