Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του 2008 στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών: η περίπτωση των συνταξιούχων - Κηπουργού, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο στα δύο πρώτα κεφάλαια να γίνει μία ιστορική αναδρομή από την έναρξη της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης του 2008 μέχρι και την εξάπλωσή της στην Ευρώπη, να αναφερθούν τα αίτια αυτής και να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις και στις συνέπειες που είχε η Παγκόσμια Κρίση στην ελληνική οικονομία. Ένα από τα μέτρα που εφάρμοσε η ελληνική πολιτεία λόγω της μεγάλης οικονομικής ανέχειας είναι η ψήφιση νόμων βάσει των οποίων έγιναν πολλές περικοπές και μειώσεις στις ήδη απονεμημένες συντάξεις καθώς και στην πλήρη κατάργηση των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του Επιδόματος Αδείας των συνταξιούχων όλων των κατηγοριών και όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Στο πλαίσιο εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας συντάχθηκε ένα ερωτηματολόγιο και στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται επεξεργασία και ανάλυση των απαντήσεων των ερωτηθέντων συνταξιούχων. Απώτερος σκοπός είναι να καταδείξει το μέγεθος των συνεπειών που είχαν οι μειώσεις αυτές στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων συνταξιούχων. Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο ρόλος της δικαιοσύνης και συγκεκριμένα οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο κλήθηκε να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη των μνημονιακών νόμων. Τέλος, οι αποφάσεις αυτές είχαν δεσμευτικό χαρακτήρα και η ελληνική πολιτεία έπρεπε να τις σεβαστεί και να τις εφαρμόσει.
The effects of the economic crisis in 2008 on the living standard of the Greek citizens in the case of pensioners
Keywords: Συνταξιούχοι--Οικονομικές συνθήκες; Ελλάδα--Οικονομικές συνθήκες; Χρηματοοικονομική κρίση--Ελλάδα--Ιστορία; Οικονομική Κρίση 2008; Μνημονιακές περικοπές; Κατάργηση Δώρων και Επιδόματος Αδείας; Επιπτώσεις στη ζωή των συνταξιούχων; Αποφάσεις Συμβουλίου της Επικρατείας