Κοινωνικές μεταρρυθμίσεις για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Επιδοματική πολιτική και σύγκριση με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα - Γιαννοπούλου, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Στην εργασία θα πραγματευτούμε με το κράτος-πρόνοιας, την κοινωνική υπόστασή του και κατά πόσο υποστηρίζει τους πολίτες του. Όπως θα δούμε παρακάτω, τα μοντέλα κρατών πρόνοιας πανευρωπαϊκά είναι στα ίδια μήκη κύματος, εκτός από λίγες διαφορές που οφείλονται στην εκάστοτε οικονομική κατάσταση της χώρας και κατά πόσο αυτή επενδύει στο κράτος πρόνοιας. Το σκανδιναβικό μοντέλο είναι το καλύτερο, διότι δίνει έμφαση στην οικογένεια, χωρίς να την επιβαρύνει οικονομικά και επίσης δίνει παροχές περίθαλψης και όχι μόνο, που άλλες χώρες δεν διατίθενται να δώσουν. Η Ελλάδα πλησιάζει κατά πολύ τα κοινά ευρωπαϊκά πρότυπα, μέσα από τις δυσκολίες ανά τα έτη που έχει περάσει οικονομικά αλλά και κοινωνικά, έχοντας τη πρωτιά στην επιδοματική πολιτική, η οποία δεν υπάρχει σε τέτοιο εύρος σε άλλη, ευρωπαϊκή τουλάχιστον, χώρα. Τέλος θα αναφερθούμε στην φτώχεια, την σχετική και την απόλυτη, όπου αναλύοντας δεδομένα του 2011-2015, θα φανεί ότι υφίσταται περισσότερο στους ανέργους και τις οικογένειες χωρίς παιδιά ή με ένα παιδί και εμφανίζεται εντονότερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και επίσης σε άτομα που μένουν σε ενοίκιο και όχι σε ιδιόκτητα οικήματα.
Αρ. Εισ.: 109 cd
Keywords: Κοινωνική πολιτική -- Ελλάδα; Κοινωνικές μεταρρυθμίσεις -- Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Κράτος πρόνοιας -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Κράτος πρόνοιας; Κοινωνική πολιτική; Κοινωνικές μεταρρυθμίσεις; Φτώχεια; Welfare state; Social policy; Social reforms; Poverty