Οργανωσιακές συγκρούσεις - Μηλιώνη, Νεκταρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως κύριο στόχο τη διερεύνηση της έννοιας των «οργανωσιακών συγκρούσεων» και την ανάδειξη των θετικών χαρακτηριστικών τους τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και τεχνικών για αποτελεσματικότερη επικοινωνία στο πλαίσιο πάντα της οργανωτικής δομής και της κουλτούρας της εκάστοτε επιχείρησης. Η ανάλυση έγινε μέσα από ευρήματα βιβλιογραφικής ανασκόπησης και βασίστηκε σε θεωρητικά ερευνητικά ερωτήματα που πηγάζουν από την εξέταση των εννοιών: σύγκρουση, οργανωσιακή σύγκρουση και διαχείριση οργανωσιακών συγκρούσεων. Προέκυψε ότι οι συγκρούσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των ανθρώπινων σχέσεων και εμφανίζονται σε κάθε εργασιακό χώρο όπου οι άνθρωποι καθημερινά εργάζονται και αλληλεπιδρούν. Τα αίτια οφείλονται τόσο σε οργανωσιακούς παράγοντες όσο και σε ατομικές διαφορές ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη. Οι συγκρούσεις πρέπει να εξετάζονται ως μια δυναμική διαδικασία και όχι ως ένα στατικό γεγονός. Για να είναι η διαχείριση τους αποτελεσματική χρειάζεται μια συνισταμένη παραγόντων: α) έγκαιρη διάγνωση της εκδήλωσης σύγκρουσης, β) άμεση παρέμβαση του Διευθυντή/μάνατζερ και γ) επιλογή κατάλληλης στρατηγικής διαχείρισης, προκειμένου η σύγκρουση να επιλυθεί και να χρησιμοποιηθεί προς όφελος του οργανισμού. Τα στυλ που μελετώνται στη διεθνή βιβλιογραφία και φαίνεται να κρίνονται περισσότερο αποτελεσματικά ως προς τη διαχείριση των συγκρούσεων είναι το στυλ ενσωμάτωσης/ ολοκλήρωσης και το συνεργατικό στυλ που θεωρούνται γενικά ως οι καταλληλότερες στρατηγικές, με στοιχεία προσαρμοστικά. Μερικώς υποστηρίζεται και το στυλ κυριαρχίας σε συνδυασμό όμως με την ενσωμάτωση. Το στυλ υποχρέωσης κρίνεται γενικά ως ουδέτερο, ενώ το στυλ αποφυγής θεωρείται ως αναποτελεσματικό και ακατάλληλο. Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί πως η διαχείριση συγκρούσεων πρέπει να γίνεται προσεκτικά και στα διαπολιτισμικά οργανωτικά περιβάλλοντα λόγω των διαφορετικών κουλτούρων. Σύμφωνα με την βιβλιογραφία ο συμβιβασμός συνιστά ένα από τα προτιμητέα στυλ διαχείρισης πολιτισμικών συγκρούσεων από τα άτομα, δίνοντας οφέλη και στις δυο εμπλεκόμενες μεριές.
Organizational conflicts
Keywords: Σύγκρουση; Οργανωσιακή σύγκρουση; Διαχείριση συγκρούσεων; Conflict; Organizational conflicts; Conflict management