Πολιτικοί - κοινωνικοί και εθνικοί προσανατολισμοί των αθηναίων ρομαντικών του ΙΘ’ αιώνος - Πετρόπουλος, Γιώργος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα έρευνα συζητά ποικίλες όψεις πολιτικού, κοινωνικού και εθνικού προσανατολισμού στην ποίηση του Αθηναϊκού Ρομαντισμού. Μετά τον Πρόλογο και την Εισαγωγή, η οποία αναφέρεται στα έτη 1825-1827 και επισκοπεί τα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα αυτών των χρόνων, διατρέχοντας την πολιτική διάσταση των ποιητικών συνθέσεων που γράφτηκαν τότε, η Διατριβή διαρθρώνεται σε τρία κυρίως μέρη: στο πρώτο εξ αυτών, που καλύπτει την καποδιστριακή περίοδο (1828-1832), αναλύονται τα συναφή ιστορικά καθέκαστα, εστιάζοντας παράλληλα στον καθοριστικό ποιητικό ρόλο πρωτίστως του Αλεξάνδρου Σούτσου· στο δεύτερο μέρος, που είναι και το μεγαλύτερο της διατριβής, παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς η διαρκώς μεταβαλλόμενη συγκυρία στο ελλαδικό οθωνικό βασίλειο (1833-1862) και αναδεικνύεται η φύση της κοινωνικής, πολιτικής και πατριωτικής ποίησης της περιόδου· τέλος, στο τρίτο και τελευταίο μέρος μελετώνται τα αντίστοιχα ιστορικά συμφραζόμενα των πρώτων χρόνων της βασιλείας του Γεωργίου Α΄ (1864-1880) και καταδεικνύεται η ένταξη αυτών στην τότε ποιητική γραφή των λεγόμενων Αθηναίων ρομαντικών. Η διατριβή ολοκληρώνεται με περιεκτικό επίλογο, όπου παρατίθενται τα βασικά πορίσματα της όλης έρευνας, και η βιβλιογραφία της οποίας έγινε χρήση.
Διδακτορική διατριβή σε 2 τόμους
Keywords: Ανθρωπιστικές Επιστήμες; Γλώσσα & Λογοτεχνία; Αθηναϊκός Ρομαντισμός