Οι Αποστασίες των Συμμάχων από την Αθηναϊκή Ηγεμονία - Χριστοφιλιάς, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στην παρούσα διδακτορική διατριβή πραγματοποιείται μια λεπτομερειακή διερεύνηση των αποστασιών, των αιτίων, των επιδράσεων και των συνεπειών τους ώστε να σχηματισθεί μία πλήρης εικόνα της αθηναϊκής συμμαχίας και του πλέγματος σχέσεων που είχε διαμορφωθεί μεταξύ Αθηναίων και Συμμάχων. Διερευνώνται οι πολιτικές σχέσεις και εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο είχε επηρεασθεί το πολίτευμα των συμμαχικών πόλεων από το αθηναϊκό, καθώς και οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Αθήνας και των Συμμάχων. Επιπλέον, διερευνώνται τα βασικά αίτια των αποστασιών σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, εξετάζεται δηλαδή αν οι αποστασίες οφείλονταν σε πολιτικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς λόγους, ή και σε επιρροή άλλου παράγοντα.
The defections of the alies from the Athenian Hegemony
Keywords: Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες; Ιστορία και Αρχαιολογία; Αρχαία Ιστορία; Αποστασίες; Σύμμαχοι; Αθηναίοι; Α΄ Αθηναϊκή Συμμαχία; Αθηναϊκή ηγεμονία; Πεντηκονταετία; Αθηναϊκή δημοκρατία; Φορολογικοί κατάλογοι; Ψηφίσματα; Defections; Allies; Athenians; Delian League; Athenian Empire; Pentekontaetia; Athenian democracy; Tribute lists; Decrees