Διαμόρφωση ολοκληρωμένης διαφημιστικής καμπάνιας και στρατηγικής δημοσίων σχέσεων για μικρούς ιδιωτικούς αθλητικούς οργανισμούς. Μελέτη περίπτωσης: River-West Kalamata Sports Park - ΚΑΛΟΦΩΛΙΑ, ΑΜΕΡΙΝΗ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης διαφημιστικής καμπάνιας και στρατηγικής δημοσίων σχέσεων για ιδιωτικούς αθλητικούς οργανισμούς, με ειδική αναφορά στο "River – West Kalamata Sports Park". Σκοπός της είναι να εξετάσει τις θεμελιώδεις αρχές του μάρκετινγκ και της διαφήμισης, να αναδείξει τις προκλήσεις και τις δυνατότητες που αναδύονται στην ψηφιακή εποχή και να προτείνει μια δομημένη μεθοδολογία για την αποτελεσματική προώθηση υπηρεσιών στον χώρο των αθλητικών επιχειρήσεων. Στο θεωρητικό μέρος, η εργασία εστιάζει στην ανάλυση της διαφήμισης και του μάρκετινγκ μέσα από το πρίσμα της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης, η οποία έχει μετασχηματίσει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις επικοινωνούν με το κοινό τους. Εξετάζεται ο αντίκτυπος της ψηφιακής εποχής στις διαφημιστικές πρακτικές, με έμφαση στη δυναμική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλεία προβολής, αλληλεπίδρασης και οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές. Παράλληλα, αναλύονται οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που αναδύονται από τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών, ενώ δίνεται έμφαση στη στρατηγική ενσωμάτωσης παραδοσιακών και ψηφιακών μεθόδων, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη αποτελεσματικότητα. Ειδική έμφαση δίνεται στην εφαρμογή των παραπάνω αρχών μέσω της μελέτης περίπτωσης του "River – West Kalamata Sports Park". Η συγκεκριμένη περίπτωση παρέχει το πλαίσιο για τη δημιουργία μιας στρατηγικής που συνδυάζει τη χρήση παραδοσιακών και ψηφιακών καναλιών προβολής. Ο σχεδιασμός της διαφημιστικής καμπάνιας περιλαμβάνει την ανάλυση του προφίλ της επιχείρησης, τη στόχευση συγκεκριμένων ομάδων κοινού, την ανάπτυξη μηνυμάτων που συνάδουν με τις αξίες και το όραμα του οργανισμού, καθώς και την επιλογή των πλέον κατάλληλων μέσων προβολής. Παράλληλα, αναλύεται ο ρόλος των δημοσίων σχέσεων στην ενίσχυση της εταιρικής εικόνας και στην οικοδόμηση μακροχρόνιων σχέσεων εμπιστοσύνης με το κοινό. Η εργασία εξετάζει στρατηγικές που περιλαμβάνουν τη δημιουργία θετικών αφηγήσεων, τη διαχείριση της εταιρικής ταυτότητας και την 5 αντιμετώπιση πιθανών επικοινωνιακών κρίσεων. Με τη χρήση συγκεκριμένων εργαλείων και τεχνικών, προτείνονται μέθοδοι που στοχεύουν στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας της επιχείρησης, την ενδυνάμωση του brand loyalty και τη διαφοροποίηση στον ανταγωνιστικό χώρο των αθλητικών υπηρεσιών. Η συμβολή της εργασίας έγκειται στο, ότι παρέχει μια δομημένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη δημιουργία αποδοτικών επικοινωνιακών στρατηγικών, προσαρμοσμένων στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς. Ταυτόχρονα, τονίζει την ανάγκη ευελιξίας και προσαρμοστικότητας, που αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχία των μικρών και μεσαίων αθλητικών οργανισμών σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Οι προτεινόμενες στρατηγικές μπορούν να λειτουργήσουν ως οδηγός για επιχειρήσεις που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις σύγχρονες τεχνολογίες για να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Formation of an integrated advertising campaign and public relations strategy for private sports organizations. Case study: River-West Kalamata Sports Park
Keywords: Διαφήμιση; Διαφήμιση στο Διαδίκτυο; Μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Μάρκετινγκ στο Διαδίκτυο; Αθλητικοί οργανισμοί; Αθλητικές επιχειρήσεις - Διοίκηση και οργάνωση; Advertising; Internet advertising; Social media; Internet marketing; Sport Organizations; Sports companies - Management; Διαφήμιση; Μάρκετινγκ Αθλητικών Επιχειρήσεων; Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης; Αθλητικές Επιχειρήσεις; Στρατηγική Δημοσίων Σχέσεων; Advertising; Sports Business Marketing; Social Media; Sports Organizations; Public Relations Strategy