Το Εκπαιδευτικό δράμα ως μέσο ανάπτυξης της συλλογικής ενσυναίσθησης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας: μια έρευνα δράσης σε μια ομάδα προνηπίων στον πρότυπο ιδιωτικό παιδικό σταθμό Θεσσαλονίκης Γαλήνη - Ζιούδρου, Ευανθία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Όπως ευρέως υποστηρίζεται βιβλιογραφικά το Εκπαιδευτικό Δράμα αποτελεί μια πολυαισθητηριακή εκπαιδευτική μέθοδο, που βελτιώνει τη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία και υποστηρίζει την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την Ενσυναίσθηση των συμμετεχόντων. Η παρούσα έρευνα μελετά τη θετική επίδραση που έφερε το Εκπαιδευτικό Δράμα στην ανάπτυξη της ατομικής και Συλλογικής Ενσυναίσθησης στην περίπτωση μιας ομάδας παιδιών προνηπιακής ηλικίας. Κύριος σκοπός της εργασίας είναι η μελέτη της μορφωτικής, εκπαιδευτικής αλλά και θεραπευτικής αξίας του Εκπαιδευτικού Δράματος μέσα από την εφαρμογή του σαν εργαλείο ανάπτυξης και απόκτησης ατομικών και συλλογικών δεξιοτήτων Ενσυναίσθησης. Επιπλέον εξετάζεται η συμβολή της διαδικασίας ως προς την κατάλληλη προετοιμασία των μελών της προαναφερόμενης ομάδας, προκειμένου να υποδεχθούν και να εντάξουν στους κόλπους τους τον μικρό Υάκινθο, ένα νήπιο που εμφανίζει διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή. Η μέθοδος της παρούσης αποτελεί συνδυασμό έρευνας δράσης, μελέτης περίπτωσης και ποσοτικής διερεύνησης. Τα συμπεράσματα που συνάγονται ποιοτικά προέρχονται μέσα από την καταγραφή και τη μελέτη της συμμετοχικής παρατήρησης του ερευνητή. Η συλλογή και η ανάλυση των ποσοτικών δεδομένων που προκύπτουν μέσα από κλίμακες, ερωτηματολόγια και το κοινωνιόγραμμα έρχονται να τεκμηριώσουν περαιτέρω τις ποιοτικές παρατηρήσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το πρόγραμμα παρέμβασης που εκπονήθηκε μέσω του Εκπαιδευτικού δράματος, κάλυψε τους αρχικούς στόχους, και τα επιμέρους συμπεράσματα συνάδουν με τη βιβλιογραφία. Τα παιδιά της επιλεγμένης ομάδας είχαν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και βοηθήθηκαν να αναπτύξουν δεξιότητες συνεργασίας, και ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων τους. Το κοινωνιόγραμμα που εκπονήθηκε εμφάινισε μια αρμονική εσωτερική συνοχή της ομάδας που επιβεβαιώνει τις ποιοτικές παρατηρήσεις που υποστηρίζουν ότι με επιτυχία επιτεύχθει σταδιακά η βελτίωση της συλλογικής Ενσυναίσθησης της ομάδας και η αρμονική ένταξη του μικρού Υάκινθου. Οι δάσκαλοι των παιδιών καθώς και άλλα άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα, δηλώνουν ότι αυτή τους η επαφή με το Εκπαιδευτικό δράμα τους βοήθησε να εξελίξουν περαιτέρω την Εκπαιδευτική τους Ενσυναίσθηση και συμφωνούν ότι αποτελεί ένα ευέλικτο εκπαιδευτικό εργαλείο που ευνοεί τη γρήγορη και αποτελεσματική ένταξη παιδιών, που εμφανίζουν δυσκολίες, εξασφαλίζοντας επάξιους ρόλους για όλα τα με΄λη της ομάδας και αποεύγοντας τον κίνδυνο της βίας και του σχολικού εκφοβισμού. Εν κατακλείδι, τα συμπεράσματα της ατομικής και συλλογικής Ενσυναίσθησης είναι κοπιώδης επιειδή βασίζεται στην πολύπλευρη ανάπτυξη γνωστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να αρχίζει έγκαιρα από τη προσχολική ηλικία. Το Εκπαιδευτικό δράμα αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο προσέγγισης και εκπαίδευσης της Ενσυναίσθησης των προνηπίων, αυτής της τόσο ευαίσθητης ηλικιακής ομάδας.
Keywords: Εκπαιδευτικό δράμα; Δράμα στην εκπαίδευση; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Έρευνα δράσης; Συλλογική ενσυναίσθηση; Εκπαιδευτικό δράμα; Δράμα στην εκπαίδευση; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Έρευνα δράσης; Συλλογική ενσυναίσθηση