Η ενσωμάτωση της καινοτόμου προσέγγισης ¨Persona Doll¨ στην προσχολική εκπαίδευση και η συμβολή της σε θέματα διαφορετικότητας και συνεκπαίδευσης - Μακρυγιάννη, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η διπλωματική εργασία αναλύει την εφαρμογή της καινοτόμου προσέγγισης "Persona Doll" στην προσχολική εκπαίδευση και τη συμβολή της σε θέματα διαφορετικότητας και συνεκπαίδευσης. Στόχος είναι να αναδειχθούν οι απόψεις των εκπαιδευτικών πάνω στην υιοθέτηση καινοτόμων προσεγγίσεων στην προσχολική εκπαίδευση, οι οποίες προωθούνται μέσω επιμορφώσεων σε ευρεία ή/και σε τοπική κλίμακα και προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε σχολείου. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα επικεντρώνεται στις απόψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με την υιοθέτηση νέων προσεγγίσεων, την επιμόρφωσή τους για τις καινοτόμες προσεγγίσεις και τη συνεισφορά της προσέγγισης "Persona Doll" στη διαφορετικότητα και τη συνεκπαίδευση. Η έρευνα έδειξε ότι η προσχολική εκπαίδευση διαθέτει σημαντικές δυνατότητες για καινοτομίες που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της εκπαίδευσης και να προσαρμόσουν τις παιδαγωγικές πρακτικές στις σύγχρονες απαιτήσεις. Η καινοτόμος προσέγγιση "Persona Doll" προσφέρει πολυδιάστατα οφέλη στην προσχολική εκπαίδευση, υποστηρίζοντας την κοινωνική συμπεριφορά και την κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, ενώ αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, το οποίο αναδεικνύεται και γνωστοποιείται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Τέλος, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε καινοτόμες προσεγγίσεις θεωρείται κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης.
Αριθμός Εισαγωγής: 013975 cd
Keywords: Εκπαίδευση, Προσχολική -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικές καινοτομίες -- Ελλάδα; Ενσωμάτωση στην εκπαίδευση -- Ελλάδα; Ενταξιακή εκπαίδευση -- Ελλάδα; Νηπιαγωγοί -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα; Συνεκπαίδευση; Διαφορετικότητα; Προσχολική αγωγή; Καινοτομία; Εκπαιδευτική προσέγγιση "Persona Doll"; Inclusion; Diversity; Preschool education; Innovation; Educational approach "Persona Doll"