Η συμβολή των δημοσίων συμβάσεων στην αστική βιώσιμη ανάπτυξη. Καλές πρακτικές ευρωπαϊκών πόλεων - Χινίσογλου, Δέσποινα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Οι δημόσιες συμβάσεις είναι η διαδικασία που χρησιμοποιούμε στην τοπική αυτοδιοίκηση για την αγορά αγαθών, υπηρεσιών και έργων βάσει της τιμής, της ποιότητας και της κοινωνικής αξίας του προϊόντος. Οι προμήθειες όμως δεν είναι μία «απλή παραγγελία» για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού, αλλά κάτι περισσότερο. Είναι στρατηγική, οικονομία, απασχόληση, δικαιοσύνη, κοινωνική αξία, περιβάλλον και υγεία. Οι τοπικές οικονομίες έχουν πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Η προσέγγιση της οικονομικής αναγέννησης με επενδύσεις και νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις με την επακόλουθη δημιουργία θέσεων εργασίας και άλλες οικονομικές ευκαιρίες δεν είχε τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα. Μέρος της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης θα πρέπει να αποτελέσει ο πλούτος των πόλεων. Υπάρχει πληθώρα υπάρχοντος πλούτου σε πολλές περιοχές της χώρας, μεγάλο μέρος των οποίων ανήκει σε μεγάλους δημόσιους, ιδιωτικούς και κοινωνικούς φορείς. Η τοπική αυτοδιοίκηση, ως θεσμός, είναι σημαντική για τις τοπικές οικονομίες γιατί δαπανά πολλά χρήματα για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, δημιουργεί και διατηρεί πολλές θέσεις εργασίας, διαθέτει πολλά περιουσιακά στοιχεία, έχει δημοκρατική εντολή και είναι απίθανο να εγκαταλείψει τον τόπο της. Η εργασία αυτή είναι δομημένη γύρω από τη διαδικασία των δημοσίων συμβάσεων και ιδιαίτερα μια μεθοδολογία που ονομάζεται «ανάλυση δαπανών» που επιτρέπει στις πόλεις να μετρήσουν πού πηγαίνουν οι δαπάνες προμηθειών τους και στη συνέχεια να συνεργαστούν με άλλους εταίρους και την αγορά για την από κοινού ανάληψη πολιτικών και πρακτικών δημοσίων συμβάσεων προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης.
The contribution of public procurement to sustainable urban development. Good practices of European cities
Keywords: Δημόσιες συμβάσεις--Ελλάδα; Οικονομική ανάπτυξη; Βιώσιμη ανάπτυξη; Δημόσιες συμβάσεις; Ανάλυση δαπανών; Στρατηγική; Οικονομία; Δικαιοσύνη; Κοινωνική αξία