Οι Εβραίοι του βόρειου ελλαδικού χώρου στον 20ό αιώνα - Μάλαμα, Σταυρούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Κέντρο ενδιαφέροντος της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι η παρουσίαση των εβραϊκών κοινοτήτων που υπήρξαν στις πόλεις του βορειοελλαδικού χώρου (πλην της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων) τον 20ό αιώνα. Στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, στη γερμανοκρατούμενη Βόρεια Ελλάδα, ο εκτοπισμός των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ξεκίνησε το Μάρτιο του 1943. Δυστυχώς η εσφαλμένη πληροφόρηση και ο εφησυχασμός έδωσαν στις εβραϊκές κοινότητες μια ψευδαίσθηση ασφάλειας. Έτσι, το 94,5% του πληθυσμού τους εξοντώθηκε. Οι λίγοι που επέζησαν κι επέστρεψαν βρήκαν τις περιουσίες τους κατεστραμμένες και λεηλατημένες και οδηγήθηκαν στη μετανάστευση. Σήμερα δεν υπάρχει ενεργή εβραϊκή κοινότητα στις περιοχές που εξετάζονται.
Keywords: Εβραίοι -- Ελλάδα -- Μακεδονία -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Εβραίοι -- Ελλάδα -- Θράκη -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Μακεδονία (Ελλάδα) -- Εθνικές σχέσεις -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Θράκη (Ελλάδα) -- Εθνικές σχέσεις -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Εβραίοι; Βόρεια Ελλάδα; Ολοκαύτωμα; Εβραϊκές Κοινότητες; Στρατόπεδα Συγκέντρωσης; Μνημεία Ολοκαυτώματος; Συναγωγές; Μάρτιος 1943; Εβραϊκές Συνοικίες; Αντισημιτισμός; Jews; Northern Greece; Ηolocaust; Jewish Communities; Concentration Camps; Holocaust Monuments; Synagogues; March 1943; Jewish Settlements; Antisemitism