Αναπαλαιώσεις και πραγματώσεις των εκπαιδευτικών πολιτικών: Η πολιτική και η πρακτική της "Ερευνητικής Εργασίας" στα Ημερήσια Γενικά Λύκεια του νομού Κορινθίας - Μίχα, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Η εισαγωγή της «Ερευνητικής Εργασίας» (project) στα Λύκεια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος στα πλαίσια της αναβάθμισης του Προγράμματος Σπουδών θεωρήθηκε σημαντική καινοτομία αλλά προκάλεσε συγχρόνως ποικίλες συζητήσεις αναφορικά με τις αλλαγές που είναι σε θέση να επιφέρει στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, δεδομένων των συνθηκών κάτω από τις οποίες εφαρμόζεται. Ακριβώς αυτοί είναι οι προβληματισμοί και των σύγχρονων ερευνών, που εστιάζονται στην πραγμάτωση αντίστοιχων πολιτικών σε άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως. Στην παρούσα μελέτη επιχειρείται η διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους πραγματώνεται η Ερευνητική Εργασία σε τέσσερα Γενικά Λύκεια του νομού Κορινθίας, με έμφαση στις αρχές της εφαρμογής της, στις νοηματοδοτήσεις των φορέων της δράσης και στο υλικό πλαίσιο, εντός του οποίου καλούνται οι δρώντες να αναπλαισιώσουν την πολιτική αυτή από κείμενο σε πρακτική. Αυτό που ενδιαφέρει, πρωτίστως, είναι να αναδειχτούν αυτές οι διαφορετικές προσεγγίσεις στην πραγμάτωση της πολιτικής και οι αλλαγές που ενδέχεται να επέλθουν ως επιπτώσεις της εφαρμογής μιας πολιτικής και όχι να προβληθούν απαραίτητα ενδεδειγμένες πραγματώσεις.
Αριθμός Εισαγωγής: 010328-010329 cd
Keywords: Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα; Μέθοδος Project στη διδασκαλία; Εκπαιδευτική πολιτική