Μελέτη της συνταξιοδοτικής ανασφάλειας των εργαζόμενων στον τομέα των υπηρεσιών υγείας - Γαλανοπούλου, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων περί αξιολόγησης της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων των κρατών μελών, σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στη δομή και το περιεχόμενο του συνταξιοδοτικού συστήματος τα τελευταία χρόνια στη χώρα. ΣΚΟΠΟΣ : Η διερεύνηση πρωτίστως της επίδρασης των νέων δεδομένων συνταξιοδοτικής ανασφάλειας ως ένα πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης επαγγελματικών και κοινωνικών ταυτοτήτων των εργαζομένων και δευτερευόντως κατά πόσον τα ίδια τα υποκείμενα συμμετέχουν σε μορφές συλλογικής και συνδικαλιστικής διεκδίκησης των εργασιακών τους δικαιωμάτων. ΜΕΘΟΔΟΣ-ΥΛΙΚΟ : Ποιοτική μέθοδος έρευνας και παραγωγή δεδομένων από δέκα έξι ημιδομημένες προσωπικές συνεντεύξεις με εργαζομένους του συστήματος φροντίδας υγείας. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόζονται επιδεινώνουν τη ζωή των εργαζομένων, δημιουργούν φόβο και ανασφάλεια σε σχέση με τους πόρους που θα λαμβάνουν ως σύνταξη, με σκοπό την εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού βιοτικού επιπέδου .ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:Η ρευστότητα και η αβεβαιότητα με αναφορά τη συνταξιοδότηση επηρεάζουν και τροποποιούν το πεδίο της συγκρότησης των επαγγελματικών ταυτοτήτων των εργαζομένων στον τομέα υπηρεσιών υγείας . Ιδιαίτερη σημασία, θα είχε αν η παρούσα μελέτη αποτελούσε το έναυσμα για τη διάνοιξη ενός επιστημονικού διαλόγου και μιας μετα-έρευνας στο πεδίο της συνταξιοδοτικής ανασφάλειας των εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών υγείας για την διεκδίκηση ενός πιο βέβαιου μέλλοντος.
Αριθμός Εισαγωγής: 012202-012203 cd
Keywords: Συντάξεις γήρατος -- Δίκαιο και νομοθεσία -- Ελλάδα; Δημόσιοι υπάλληλοι -- Συντάξεις -- Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική -- Ελλάδα; Δημοσιονομική πολιτική -- Ελλάδα; Κοινωνική ασφάλιση -- Δίκαιο και νομοθεσία -- Ελλάδα; Υγειονομικό προσωπικό -- Ελλάδα; Συνδικαλισμός -- Ελλάδα; Συνταξιοδοτικό σύστημα; Ανασφάλεια; Συλλογικές διεκδικήσεις; Ασφάλιση; Συνδικαλιστικό κίνημα; Σύνταξη; Retirement system; Insecurity; Collective claims; Insurance; Trade union movement; Old age pension