Τα κάστρα της Κορώνης και της Μεθώνης στα χρόνια του αγώνα της ανεξαρτησίας (1821-1830) - Κοτόρι, Ίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού. Το κίνημα της ανεξαρτησίας ξέσπασε σποραδικά στην Πελοπόννησο. Το 1822 τα κάστρα Κορώνης και Μεθώνης ήταν ακόμα υπό την κυριαρχία των Τούρκων. Το 1825, με την εκστρατεία του Ιμπραήμ πασά, τα δύο κάστρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο με τις ελληνικές δυνάμεις να προσπαθούν να τις πολιορκήσουν αλλά χωρίς επιτυχία. Όμως το 1827, μετά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου και την αποβίβαση του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος, τα δύο κάστρα απελευθερώθηκαν από τον τούρκικο ζυγό. Με την εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια, οι δύο επαρχίες, διαμορφώθηκαν μετά τις καταστροφικές επιδρομές των Οθωμανών.
Keywords: Οχυρωματικά έργα -- Ελλάδα -- Κορώνη -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Οχυρωματικά έργα -- Ελλάδα -- Μεθώνη -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Κάστρα -- Ελλάδα -- Κορώνη -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Κάστρα -- Ελλάδα -- Μεθώνη -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Κορώνη (Ελλάδα) -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Μεθώνη (Ελλάδα) -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Ελλάδα -- Ιστορία -- Αγώνας για την Ανεξαρτησία, 1821-1829; Ελληνική Επανάσταση; 1821; Κάστρο; Κορώνη; Μεθώνη; Ιμπραήμ Πασάς; Πελοπόννησος; Ναυαρίνο; Εκστρατεία; Ανεξαρτησία; Greek Revolution; 1821; Castle; Koroni; Methoni; Ibrahim Pasha; Peloponnese; Navarino; Military Campaign; Independence