Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και η Οικονομική Ανέλιξη της Κίνας - Το παράδειγμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ως μοχλός ανάπτυξης και η προοπτική διμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα στον τομέα των επενδύσεων - Γραικούσης, Αλέξανδρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
H Κίνα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικά οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες στους τομείς του διεθνούς εμπορίου και επενδύσεων. Τα τελευταία έτη έχει προσελκύσει πλήθος άμεσων ξένων επενδύσεων καθιστώντας την, παραλήπτρια των περισσοτέρων άμεσων ξένων επενδύσεων μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών. Η οικονομία της έχει αναπτυχθεί με ραγδαίους ρυθμούς ώστε πλέον να έχει τη θέση ενός από τους πιο σημαντικούς «παίκτες» στο διεθνές εμπόριο. Λαμβάνοντας υπόψιν τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα το 1979 εντός του κινεζικού κράτους και πιο συγκεκριμένα της κρατικής πολιτικής εξωστρέφειας – “opening up policy”, η Κίνα προέβη σε σημαντικές νομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να αναδειχθεί σε επιτυχημένο προορισμό άμεσων ξένων επενδύσεων. Η υιοθέτηση του “Going Global Policy” το 2000, καθώς και η προσχώρηση της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001 αποτέλεσαν σταθμούς για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων εντός του κινεζικού κράτους αλλά και εξωστρέφειας προς αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες κινεζικών επιχειρήσεων και φορέων. Συνέπεια της εξωστρεφούς πολιτικής της υπήρξε και η ανάπτυξη ιδιαίτερων σχέσεων με την Αφρική. Η Ελλάδα, στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών που έχει συνάψει με την Κίνα, θα μπορούσε να λάβει ως παράδειγμα το μοντέλο ανάπτυξης της Κίνας, για να ισχυροποιήσει τον οικονομικό της τομέα, για περαιτέρω διμερείς συνεργασίες στον διεθνή οικονομικό χώρο.
Foreign Direct Investments and the Financial Raising of China – The example of the Public Republic of China as a lever of growth and the prospect of bilateral collaboration with Greece in the sector of investments
Keywords: Επενδύσεις, Ξένες; Επενδύσεις, Ξένες--Ελλάδα; Ανταγωνισμός; Ελλάδα--Οικονομικές σχέσεις--Κίνα; Άμεσες Ξένες Επενδύσεις; Εξωστρεφείς Άμεσες Επενδύσεις; Διμερείς οικονομικές συμφωνίες; Ελλάδα; Κίνα