Ο εργασιακός χώρος ως πεδίο εγκληματικής συμπεριφοράς - Καραγιάννη, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Σκοπός της έρευνας μας είναι να ερευνήσουμε κατά πόσο οι ανθρωποκτόνοι έχουν επιδείξει βίαιη, παραβατική ή παρεκκλίνουσα συμπεριφορά στον εργασιακό τους βίο. Στην έρευνα μας αρχικά θα προσεγγίσουμε τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Ελλάδα την περίοδο COVID-19 αναφορικά με την αύξηση ανθρωποκτονιών και ενδοοικογενειακής βίας , δεδομένο που αποτελεί σημείο έναρξης της ερευνητικής μας ιδέας. Στη συνέχεια θα αποπειραθούμε την εννοιολογική προσέγγιση του εγκλήματος και της εργασίας ως κοινωνικών γεγονότων προκειμένου μέσα από την μελέτη του θεωρητικού πλαισίου να διαπιστώσουμε την ορθότητα σύνδεσης του εγκλήματος με την εργασία. Στα δυο αυτά κεφάλαια θα προσπαθήσουμε να δούμε το έγκλημα και τον εγκληματία άνθρωπο τόσο μέσα από έρευνες όσο και από το ευρύτερο θεωρητικό και νομικό πλαίσιο. Θα προσεγγίσουμε την εργασία τόσο ως χώρο όσο και ως χρόνο αλλά κυρίως θα δούμε πως μπορεί να κινηθεί ένας εργαζόμενος εντός του εργασιακού χώρου και πόσο ασφαλή είναι τα συμπεράσματα που εξάγονται από τη παρατήρηση της συμπεριφοράς του . Πριν προχωρήσουμε στην έρευνά μας στο κομμάτι των συνεντεύξεων και στη θεματική ανάλυση αυτών θα κάνουμε μια εκτενή αναφορά στον ν. 4808/2021 και συγκεκριμένα στο ΜΕΡΟΣ Ι που αφορά στη Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας «Για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας» καθώς και στα Πεπραγμένα του Αυτοτελούς Τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας για τη Βία και Παρενόχληση για τα έτη 2021, 2022, 2023. Η έρευνα θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση των συμπερασμάτων και την ανασκόπηση της ερευνητικής εργασίας.
Αριθμός Εισαγωγής: 013912 cd
Keywords: Βία στο χώρο εργασίας -- Ελλάδα; Εργασιακό περιβάλλον -- Ψυχολογικές απόψεις -- Ελλάδα; Εργασία -- Ψυχολογικές απόψεις -- Ελλάδα; Covid-19 Πανδημία 2020 -- Ελλάδα -- Ψυχολογικές απόψεις; Covid-19 Πανδημία 2020 -- Ελλάδα -- Κοινωνικές απόψεις; Εγκληματίες; Έγκλημα; Ανθρωποκτονία; Αδικήματα κατά της ζωής; Εργασία; Έγκλημα; Εργασιακή συμπεριφορά; Εγκληματίας άνθρωπος; Βία; Work; Crime; Work behavior; Criminal man; Violence