Κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα. Προκλήσεις και δυνατότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μελέτη περίπτωσης Κοινωνικής Επιχείρησης - Σαντά, Ελευθερία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό να διερευνήσει το φαινόμενο της Κοινωνικής Οικονομίας ως μίας πλουραλιστικής έννοιας, στους κόλπους της οποίας εντάσσεται η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. Θα μελετηθεί η λειτουργία και δράση των κοινωνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με έμφαση στην εξέταση των δυνατοτήτων και προκλήσεων που αυτές προσφέρουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το πρώτο κεφάλαιο αφορά σε εννοιολογικές επισημάνσεις του όρου Κοινωνική Οικονομία και προσέγγιση των αρχών, στόχων και μορφών που την χαρακτηρίζουν. Το δεύτερο κεφάλαιο εξετάζει την έννοια της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και την ανάδειξή της ως εναλλακτικού σχεδίου αντιμετώπισης των σημερινών προβλημάτων. Το τρίτο κεφάλαιο τοποθετεί την Κοινωνική Οικονομία ως επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρουσιάζει ευρωπαϊκές εμπειρίες και πρακτικές. Το τέταρτο κεφάλαιο προσεγγίζει την κοινωνική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, το ρυθμιστικό πλαίσιο που τη διέπει και τη δράση της την περίοδο της κρίσης, εξετάζοντας παράλληλα το κατά πόσο δύναται να συνεργήσει με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση κρίσιμων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζεται κοινωνική ποιοτική έρευνα κοινωνικής επιχείρησης. Το έκτο κεφάλαιο περιλαμβάνει τα συμπεράσματα της παρούσας εργασίας.
Social economy and socila enterpreneurship: Challenges and possibilities for the Local Government. The case study of a Social Enterprise
Keywords: Κοινωνική οικονομία; Επιχειρηματικότητα; Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημοτικές επιχειρήσεις; Κοινωνική οικονομία; Κοινωνική επιχειρηματικότητα; Τοπική ανάπτυξη; Κοινωνικό κεφάλαιο