Η Συμβολή των Ακαδημιών Ποδοσφαίρου στην Εμπορικότητα και την Ανταγωνιστικότητα των Αθλητικών Συλλόγων - Κοθρούλας, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Το ποδόσφαιρο αποτελεί διαχρονικά το πλέον δημοφιλές άθλημα παγκοσμίως, με ιδιαίτερη δυναμική στο πεδίο των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και με έντονες επιρροές από τις διεθνείς πολιτισμικές και οικονομικές εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι ποδοσφαιρικές ακαδημίες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη, ανάδειξη και διατήρηση ταλαντούχων νεαρών παικτών, μέσω της συστηματικής καλλιέργειας των αθλητικών και ψυχοκοινωνικών τους δεξιοτήτων σε περιβάλλοντα υψηλών προδιαγραφών. Η πολυπλοκότητα της λειτουργίας των ακαδημιών, σε συνδυασμό με την ανάγκη για επαγγελματική οργάνωση, καταδεικνύουν τη σημασία της Αθλητικής Διοίκησης (Sport Management) και της στρατηγικής ηγεσίας. Η παρούσα διατριβή επικεντρώνεται στη διερεύνηση της συμβολής των Τεχνικών Διευθυντών Ποδοσφαιρικών Ακαδημιών (ΤΔΠΑ) στην αγωνιστική, παιδαγωγική και οργανωσιακή ανάπτυξη των δομών αυτών. Για τη μελέτη του φαινομένου επιλέχθηκε μικτή ερευνητική προσέγγιση. Στο ποιοτικό σκέλος εφαρμόστηκε η Ερμηνευτική Φαινομενολογική Ανάλυση (Interpretative Phenomenological Analysis – IPA), με στόχο την εις βάθος διερεύνηση των βιωμένων εμπειριών, των ηγετικών ρόλων και των στρατηγικών προσεγγίσεων των ΤΔΠΑ. Διεξήχθησαν ημιδομημένες συνεντεύξεις με δεκατέσσερις (14) επιλεγμένους επαγγελματίες του ελληνικού ποδοσφαίρου, αναδεικνύοντας τον ρόλο τους στη διαχείριση κρίσιμων προκλήσεων, την καλλιέργεια αγωνιστικής κουλτούρας και την ενίσχυση της οργανωσιακής συνοχής. Στο ποσοτικό σκέλος χρησιμοποιήθηκε δομημένο ερωτηματολόγιο, που διαμορφώθηκε βάσει της βιβλιογραφικής ανασκόπησης και των ευρημάτων του ποιοτικού σταδίου, ενσωματώνοντας τη λογική της θεωρητικής ολοκλήρωσης (theoretical integration). Το ερωτηματολόγιο διανεμήθηκε σε 140 άτομα που ανήκουν στο ευρύτερο φάσμα εμπλεκομένων στελεχών (τεχνικοί διευθυντές, προπονητές υποδομών, διοικητικά στελέχη), με στόχο τη χαρτογράφηση στάσεων, πρακτικών και αντιλήψεων, ενισχύοντας την εξωτερική εγκυρότητα των ευρημάτων και αναδεικνύοντας πρότυπα λειτουργίας των ακαδημιών. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι ΤΔΠΑ αποτελούν κομβικά πρόσωπα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της στρατηγικής των ακαδημιών, με ρόλους που υπερβαίνουν την τεχνική καθοδήγηση και επεκτείνονται σε διοικητικές, εκπαιδευτικές και οργανωσιακές αρμοδιότητες. Παράλληλα, αναδεικνύεται η ανάγκη συστηματικής εκπαίδευσης εξειδικευμένων στελεχών που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου και ανταγωνιστικού αθλητικού περιβάλλοντος. Η παρούσα διατριβή συνεισφέρει στη διεθνή βιβλιογραφία περί Αθλητικής Διοίκησης και παρέχει κατευθύνσεις για τον σχεδιασμό πολιτικών και προγραμμάτων επαγγελματικής ανάπτυξης στο πεδίο του ελληνικού ποδοσφαίρου.
The Contribution of Football Academies to the Commerciality and Competitiveness of Sports Clubs
Keywords: Ποδοσφαιρικές ομάδες - Στρατηγικός σχεδιασμός; Ποδοσφαιρικές ομάδες - Επιχειρησιακός σχεδιασμός; Ποδόσφαιρο - Διοίκηση και οργάνωση; Ποδόσφαιρο για παιδιά - Προπονητική; Ποδόσφαιρο για παιδιά - Εκπαίδευση; Soccer teams - Strategic planning; Soccer teams - Business planning; Soccer - Management; Soccer for children - Coaching; Soccer for children - Training; Τεχνικοί διευθυντές ποδοσφαίρου; Ακαδημίες ποδοσφαίρου; Ποδοσφαιρικοί σύλλογοι; Εμπορικότητα; Ανταγωνιστικότητα; Soccer technical managers; Soccer academies; Soccer clubs; Commerciality; Competitiveness