Προοπτικές ενσωμάτωσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διοίκηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα - Μπουσίου, Ουρανία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα εργασία εξετάζει τις προοπτικές ενσωμάτωσης της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στη διοίκηση των ελληνικών πανεπιστημίων, εστιάζοντας σε θέματα που αφορούν την ομαλή και επιτυχή μετάβαση στα σύγχρονα δεδομένα. Η ενσωμάτωση της ΤΝ αναμένεται να συνεισφέρει στην αύξηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας στη διοίκηση των πανεπιστημίων, να βοηθήσει στη λήψη ορθολογικότερων αποφάσεων και εν τέλει να βελτιώσει τη συνολική λειτουργία των πανεπιστημίων. Για την έρευνα εφαρμόστηκε η ποσοτική μέθοδος, αξιοποιώντας ένα ειδικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο, το οποίο διανεμήθηκε ηλεκτρονικά σε εργαζόμενους όλων των κατηγοριών, σε τρία (3) ελληνικά πανεπιστήμια. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όλοι αποδέχονται την αναγκαιότητα υιοθέτησης της νέας καινοτομίας, ως ευκαιρία που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη, προκλήσεις και προοπτικές, υπογραμμίζουν όμως τους προβληματισμούς και τους κινδύνους που πιθανόν να προκύψουν από την εφαρμογή της, εάν δεν υπάρξει συστηματική μελέτη και στρατηγικός σχεδιασμός από αυτούς που ασκούν την εκπαιδευτική πολιτική. Επίσης, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα εξειδικευμένης εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του προσωπικού, ειδικά σε θέματα ηθικής και δεοντολογικής χρήσης των τεχνολογιών ΤΝ καθώς και σε θέματα ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων. Στην παρούσα μελέτη καταλήξαμε επιπλέον στο συμπέρασμα ότι η ενσωμάτωση της ΤΝ στη διοίκηση των πανεπιστημίων κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία για την βιωσιμότητά τους. Τα αποτελέσματα της εργασίας μας ευελπιστούμε να αποτελέσουν έναυσμα για μελλοντικές έρευνες.
Prospects of Artificial Intelligence Integration in Higher Education Administration in Greece
Μ.Δ.Ε. 387
Keywords: Artificial Intelligence; School management and organization; Education, Higher; Τεχνητή νοημοσύνη; Διοίκηση και οργάνωση σχολείων; Εκπαίδευση, Ανώτατη; Τεχνητή Νοημοσύνη; Διοίκηση; Δημόσια Διοίκηση; Πανεπιστήμια; Καινοτομία; Artificial Intelligence (AI); Management; Public Management; Tertiary Education; Innovation