Η εκπαιδευτική πολιτική τα κρίσιμα χρόνια 1875-1900 : Αφετηρίες, πρωταγωνιστές, στρατηγικές - Παπαδόπουλος, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα διπλωματική εξετάζει έναν από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής κοινωνίας, την δημόσια εκπαίδευση κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. Είναι γεγονός ότι το ελληνικό κράτος εξαρχής είχε ως προτεραιότητα κυρίως την εκπλήρωση οραμάτων, όπως η απελευθέρωση αλύτρωτων περιοχών, με αποτέλεσμα για δεκαετίες η δημόσια εκπαίδευση να βρίσκεται σε στασιμότητα. Ωστόσο, από τα μέσα της δεκαετίας του 1870 άρχισε να διαφαίνεται έμπρακτο ενδιαφέρον με την υποβολή νομοσχεδίων από όσους διετέλεσαν υπουργοί Παιδείας. Ωστόσο, οι διαχρονικές παθογένειες του πολιτικού συστήματος του 19ου αιώνα, ,αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για την εφαρμογή των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων στον χώρο της εκπαίδευσης.
Keywords: Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Χαρίλαος Τρικούπης; Θέοδωρος Δηλιγιάννης; Εκπαίδευση; Γεώργιος Θεοτόκης; Νόμοι; Μεταρρυθμίσεις; Charilaos Trikoupis; Theodoros Diligiannis; Education; Georgios Theotokis; laws; Reforms