Οικονομική Ανάλυση Προϋπολογισμού & Απολογισμού των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού με χρήση Χρηματοοικονομικών Δεικτών. – Εμπειρική μελέτη περίπτωσης Δήμου της Ανατολικής Αττικής. - Κουτρουμπέλης, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία θα γίνει μια προσπάθεια να αναλυθούν τα οικονομικά στοιχεία που εμπεριέχονται στον προϋπολογισμό και απολογισμό ενός Δήμου της Ανατολικής Αττικής. Το βασικό εγχείρημα θα περιλαμβάνει την χρηματοοικονομική ανάλυση των οικονομικών στοιχείων του Δήμου δια μέσου της παρακολούθησης εκτέλεσης του προϋπολογισμού και απολογισμού κατά την διάρκεια ενός οικονομικού έτους σε βάθος πενταετίας. Θα εξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την κατάρτιση και έγκριση του προϋπολογισμού και απολογισμού σε συνδυασμό με το διοικητικό και οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σκοπός της εργασίας είναι να μελετηθεί η οικονομική κατάσταση του Δήμου με χρήση οικονομικών εργαλείων μέσω των οποίων θα προκύψει η χρηματοοικονομική ανάλυση των οικονομικών του για τα έτη 2015 έως 2019 με χρήση των αναφερόμενων χρηματοοικονομικών δεικτών. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα μας βοηθήσουν να εντοπιστούν οι όποιες αποκλίσεις και αστοχίες κατά την σύνταξη αλλά και κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Με τον τρόπο αυτό μας δίνεται η δυνατότητα για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων που θα συντελέσουν στο να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προτάσεις για την βελτίωση της διαδικασίας τόσο στις λειτουργικές δραστηριότητες του Δήμου όσο και στην διαχείριση των πόρων της. Επίσης θα έχουμε την δυνατότητα να συμπεράνουμε αν ο Δήμος είναι σε θέση να καλύψει το σύνολο των αρμοδιοτήτων του στηριζόμενος σε ίδια έσοδα ή αν στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό στην κρατική χρηματοδότηση.
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Προϋπολογισμός; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Χρηματοοικονομικοί δείκτες; Δήμος Ανατολικής Αττικής; Οικονομική ανάλυση προϋπολογισμού