Εκπαιδευτικές πολιτικές ένταξης των προσφύγων μέσα από την εκπαιδευτική πολιτική - Αγγλογάλλου, Άντρια (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η περίπτωση της Ελλάδος στον τομέα της ενεργούς και ουσιαστικής προσπάθειας της ένταξης των προσφύγων μέσα από την εκπαίδευση υπερβαίνει το απλό ευχής έργο. Η ένταξη του προσφυγικού πληθυσμού κινείται παράλληλα σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα και στάδια: δεν αφορά ομοιογενή πληθυσμό ούτε τις ηλικιακές ομάδες κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών. Αντίθετα, όταν γίνεται λόγος για εκπαίδευση προσφύγων, η έννοια αυτή μπορεί να εμπερικλείει και την εκπαίδευση ενηλίκων, που προβλέπεται από την αναγκαιότητα εκπαίδευσης, επανεκπαίδευσης του ενήλικου προσφυγικού πληθυσμού ώστε να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, με εφόδια τις επαγγελματικές τους δυνατότητες και δεξιότητες. Η ιδιόμορφη αυτή κατηγορία εκπαίδευσης, στην Ελλάδα, παρά τις δυσχέρειες και τα περιθώρια βελτίωσης, είναι λειτουργική και αποφασισμένη να ολοκληρώσει τον στόχο της. Αυτό καταδεικνύεται από την ίδρυση νεοσύστατων προγραμμάτων σπουδών και/ ή διά βίου μάθησης και επιμόρφωσης, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να στελεχώσουν τις δομές εκπαίδευσης των προσφύγων. Η προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας υπερβαίνει την τυπική μορφή, στην ουσιαστική προσπάθεια ενσωμάτωσης των προσφύγων μαθητών στο εκπαιδευτικό πλαίσιο, μέσα από την ενθάρρυνση των μαθητών να συμμετέχουν στις έξω-σχολικές δραστηριότητες, την εκμάθηση γλωσσών, τις αθλητικές ομάδες. Μόνο μέσα από τη συστηματική προσπάθεια στα δύο αυτά επίπεδα, τυπικό και συστηματικό, είναι δυνατόν να καρποφορήσουν οι προσπάθειες, κοινοτικές, διεθνείς και εγχώριες, για επιτυχία της ένταξης των προσφύγων και την έναρξη της διείσδυσής τους σε κάθε τομέα και έκφανση της ελληνικής κοινωνίας.
Αριθμός Εισαγωγής: 013058 cd
Keywords: Πρόσφυγες -- Ελλάδα; Πρόσφυγες -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα; Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα; Ελλάδα -- Κοινωνική πολιτική; Πολυπολιτισμική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Ένταξη; Πρόσφυγες; Εκπαίδευση; Εκπαιδευτικό σύστημα; Ενσωμάτωση; Μαθητές; Integration; Refugees; Education; Educational system; Acculturation; Students